keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Terveisiä lammastilaneuvojalta

Talvi on ollut osalle haasteellinen, sillä viime kesän rehuissa on ollut heikosti hivenaineita, joten osalla karitsoista on ollut seleenin ja jodin puutoksista aiheutuvia ongelmia. On syntynyt heikkoja, laiskoja, ja jopa struumaisia karitsoita. Tiloilla onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota kivennäisruokintaan, sillä nyt onelimistön varastot käytetty loppuun. Jos puutosta on esiintynyt, kannattaa kivennäisen lisäksi hankkia jodi ja seleenipitoinen suolakivi (esim. KNZ lammas) tai antaa lisäannos esimerkiksi ennen laitumelle laskua. Myös laidunaikainen kivennäisruokinta on tärkeää, sillä on merkitystä esimerkiksi loisten sietoon ja tietenkin kasvuun.

Onhan aidat jo tarkastettu? Kohta pitäisi saada lampaat jo laitumelle, muuten ne ”karkaavat”, eli kasvavat ylipitkiksi. Laidun voi olla joko huippukasvatusta edullisella rehulla, tai paikka jossa karitsat vain kurpsahtavat. Jos karitsat on jo vierotettu ja tarpeeksi suuria (mielellään yli 20 kg) ne laitetaan puhtaille lohkoille, jossa ei viime kesänä ole laidunnettu (ainakaan heinäkuun jälkeen), uuhet voivat kulkea laidunnetuilla alueilla.

Jos joku lohko on kovin saastunut ja sitä on laidunnettu pitkään, siitä olisi hyvä  tehdä edes ensimmäinen sato säilörehuksi tai heinäksi, jolloin loismäärä pienenee ja sitä voidaan tarvittaessa käyttää sen jälkeen laidunnukseen. Jos karitsat menevät laitumelle emän kanssa tai saastuneelle lohkolle, on syytä ottaa 3-4 viikon laidunnuksen jälkeen sontanäyte (ohjeet esim. lammasmaailma.fi) ja tarvittaessa madottaa karitsat. Usein heikko kasvu ja ripuli ovat merkkeinä loissaastutuksesta. Muistakaa siis punnita että tiedätte miten karitsanne kasvavat ja voitte vaikuttaa jo varhaisessa vaiheessa. Matolääke on syytä tilata ajoissa eläinlääkäriltä, ne ovat erikoislupavalmisteita.

Laitumet kasvavat alkukesästä kovaa vauhtia, ja onkin syytä korjata osalta lohkoista rehusato. Loppukesästä kasvu hiipuu ja lisälohkoja tarvitaan, jolloin osa rehulohkojen odelmasta voidaan käyttää laitumeksi. On tärkeää että laitumet lohkotetaan niin, että varsinkin kasvavat karitsat pääsevät viikoittain uudelle lohkolle. Laidunnetuille lohkoille kannattaa tehdä puhdistusniitto, niin uusi kasvusto pääsee rehevänä ja maittavana jatkamaan kasvuaan. Lammas haluaa syödä laitumensa nuorena, lehtevänä ja mehevänä. Kun lampaat laitetaan oikeissa ajoin laitumelle, niille kannattaa syöttää alussa sisäruokintakauden rehuja, jotka sitten vähitellen jäävät pois. Jos laitumelle menee pieniä, alle 15-20 kg karitsoita niille on hyvä antaa väkirehulisä 200-300g päivässä. Emojen alla kulkeville karitsoille järjestetään karitsabaari emojen lepoalueen viereen, jossa niille on tarjolla vapaasti väkirehua ja myös vettä.

Lammastilaneuvoja Sari Heltelä ultraamassa.
Vesihuoltoon on kiinnitettävä huomiota. Vesi on huipputärkeä ja halpa rehu. Järjestä tarpeeksi juomaastioita ja puhdasta vettä joka lohkolle, lisäksi suolakivi ja kivennäisastia. Sähköaitauksissa kannattaa tarkastaa että maadoitus on kunnossa, sillä siinä on usein syy heikkoon tehoon. Ja muistetaan että hyvä laidun on paras aita!

Lammasterveisin,

Sari Heltelä

Itä-Suomen alueen lammastilaneuvoja, ProAgria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti