Kuvassa vasemmalta Henri Vainio, Pentti Rantanen, Veli-Pekka Rantanen ja Johanna Hellström
Lehdistötiedote 4.3.2021
Rantasen Nahkajalostamo Oy
Rantasen Nahkajalostamolle uusi omistaja
Pentti ja Veli-Pekka Rantasen omistuksessa ollut Rantasen Nahkajalostamo Oy on ollut jo muutaman vuoden myynnissä, ja veljekset ovat hakeneet Suomen ainoalle lampaantaljoja jalostavalle yritykselleen jatkajaa. Kuluvan vuoden alussa jatkaja löytyi, kun Vainion Taljatukku Oy osti yrityksen osakekannan. Vainion Taljatukun omistavat Henri Vainio ja Johanna Hellström. Henri toimii Vainion Teurastamo Oy:n toimitusjohtajana, Johannan osaamisalaa ovat villa ja nahka.
”Syksyllä soittelin Pentille lampaantalja-asioissa ja puheeksi tuli, että Rantasen nahkajalostamo on myynnissä. Pentti ehdotti minulle jalostamon ostamista. Sivuutin aluksi asian, mutta mietittyäni tulin tulokseen, etten halua tämän perinteisen alan häviävän Suomesta. Samalla tämä on hyvä jatkumo nykyiselle liiketoiminnalleni. Mukaan tarvittiin joku, joka ymmärtää lampaan taljoista ja villasta enemmän kuin minä ja pystyy olemaan Lavian jalostamolla paikan päällä. Kysyin Johannaa mukaan ja hän hyväksyi ehdotuksen innostuneena.”, Henri Vainio kommentoi yrityskauppojen taustoista.
Rantasen Nahkajalostamo on aloittanut toimintansa 130 vuotta sitten vuonna 1891. Alkuaikoina jalostamossa tehtiin vuodasta pajuparkittua pintanahkaa lapikkaiden ja hevosten valjaiden valmistajien tarpeisiin.
Kumisaappaiden ja traktorien tullessa markkinoille parkkinahan käyttö romahti, ja siksi 1960-luvulla siirryttiin muokkaamaan lampaannahkoja. 1980- ja 1990-luvuilla tuotiin ulkomailta, pääasiassa Australiasta, raakanahkoja vuodessa n. 70 000 kappaletta. Nahkat kromiparkittiin ja värjättiin vuori- ja mokkanahaksi kenkä- ja vaatetusteollisuudelle. Lisäksi tehtiin myös kotimaisia, pitkävillaisia koristetaljoja myyntiin ja rahtityönä lampureille. Koska Kiina on vallannut nahka-alan markkinat, Rantasen nahkajalostamo on siirtynyt lähes yksinomaan muokkaamaan lampureiden taljoja rahtityönä. Kromin käytöstä on sen vaarallisuuden vuoksi luovuttu kokonaan, ja parkitusaineena käytetään nykyään alunaa.
Toiminta jatkuu jalostamolla entisellään, Pentti ja Veli-Pekka jatkavat yrityksen palkkalistoilla elokuun loppuun asti. ”Pyrimme kehittämään ja nykyaikaistamaan toimintaa ja sitä kautta helpottamaan lampureidenkin työtä.” Vainio summaa jalostamon tulevaisuuden suunnitelmia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti